2015. Serie anuală de evenimente lansată şi în România

sâmbătă, 29 august 2015

Minorităţile etnice - punte de legătură între state, pentru promovare şi dialog

 Bucureşti, sediul MAE
Colaborarea dintre România şi Ucraina a fost analizată (şi) de Angel Tîlvăr, ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare, împrenă cu  Teofil Bauer, ambasadorul Ucrainei în România, într-o întâlnire desfăşurată joi, 27 august, la iniţiativa părţii române. 
Potrivit comunicatului de presă postat pe site-ul Ministerului, punctul de pornire al discuţiei a fost situaţia comunităţii româneşti din Ucraina. Demnitarul român a punctat atenţia deosebită pe care Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni o acordă coagulării mediului asociativ românesc. S-a punctat şi faptul că în acest an, pentru prima dată, a fost organizată o a doua sesiune de finanţare, astfel încât un număr cât mai mare de asociaţii să aibă acces la fondurile Departamentului. 

În context, Angel Tîlvăr a transmis părţii ucrainene că ar aprecia ajutorul autorităţilor locale pentru implementarea proiectelor asociaţiilor româneşti. 

Ambasadorul Ucrainei şi-a exprimat satisfacţia în ceea ce priveşte dialogul permanent existent privind problematica gestionată de către ministrul delegat şi a remarcat abordarea constructivă, precizând că dialogul este cel care conduce întotdeauna la cele mai bune rezultate. De asemenea, şi-a arătat disponibilitatea pentru o colaborare cât mai deschisă şi eficientă în domeniu.

Concluzia oficialilor la finalul întâlnirii a fost că cele două comunităţi – română din Ucraina şi ucraineană din România – constituie o punte suplimentară de legătură între state şi contribuie la promovarea diversităţii culturale şi a dialogului intercultural ca resurse ale unei societăţi europene moderne.

Niciun comentariu: