2015. Serie anuală de evenimente lansată şi în România

sâmbătă, 1 iunie 2013

Concursul Şcolar Internaţional "UN ARTIST al DUNĂRII" 2013, ediţia a X-a

Şi în acest an, Centrul de Consultanţă Ecologică Galaţi (CCEG), în calitate de coordonator naţional, invită elevii să se înscrie în Concursul Şcolar Internaţional "UN ARTIST al DUNĂRII"vezi şi anunţul făcut AICI

Ajuns deja la a X-a ediţie, evenimentul este organizat in cinstea Fluviului, în cadrul "Zilei internaţionale a Dunării - 29 iunie", sub egida Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR) şi a parteneriatului Global pentru Apă din Europa Centrală şi de Est (GWP CEE)

Îndemnul adresat locuitorilor din Bazinul hidrografic al Dunării la ediţia din 2013 este mai mult decât sugestivă: "SĂ NE IMPLICĂM CU TOŢII pentru PROTECŢIA STURIONILOR, FLUVIULUI"

Provocarea adresată fiecărui participant la Concursul „Un Artist al Dunarii (DAM), cu vârsta între 6 şi 16 ani, împliniţi ţn 2013, este de a creea propria lucrare artistică cu mesaj ecologic inspirată de fluviu/ sturioni/ afluenţi.
Participanţii (din şcoli, ONG-uri, centre de asistenţă socială sau asociaţii pentru copii) din BH al Dunării (14 ţări), sunt invitaţi să realizeze o lucrare artistică ca omagiu pentru mediul acvatic dunărean şi să o înscrie în această competiţie internaţională.

Competiţia se desfăşoară în două etape: naţională şi internaţională. Vor fi selectaţi şi premiaţi câştigătorii la nivel naţional urmând ca aceştia să participe la etapa internaţională.

Recomandarea ICPDR este ca şcoala/clasa/asociaţia, familia să organizeze o deplasare la malul unei ape din zonă pentru a observa şi, eventual, discuta importanţa protejării acesteia. În urma acestei initiaţive, participanţii vor  putea crea propriile lucrări inspirate de ecosistemul acvatic (fauna, flora) sub formă de sculptură, mozaic, colaj; materialele recomandate sunt fie cele naturale, precum lemn (adus de ape), pietre, păpuriş, nisip, etc,  fie deşeuri găsite la mal; odată realizată, lucrarea va fi fotografiată pentru a fi trimisă organizatorilor naţionali, adică CCEG în România.

Fotografia color a acestor lucrări  artistice  realizate de către elevi/copii/adolescenţi trebuie trimisă până pe 22 iunie a.c. însoţită de  titlul lucrării/autor(i)/clasa/vârsta/şcoala/profesor coordonator la Secretariatul CCEG fie prin serviciul poştal la adresa: Str. Basarabiei nr.2, 800201 Galaţi / sau scanată pe adresa dam2013cceg@gmail.com.
Dimensiunea minimă pentru o fotografie digitală este de 1 MB în format JPEG / în format electronic la o rezoluţie de 300dpi.

Dacă se preferă formatul tipărit, pe hârtie simplă sau lucioasă, acesta trebuie să aibă dimensiunea de cel puţin15 x 20 cm.

Câştigătorii la faza naţională vor fi anunţaţi până la sfârşitul lunii iunie.

Desene şi tablouri NU sunt acceptate.

Daţi frâu liber creativităţii! Orice curs de apă, mai mare sau mai mic, lac, etc., să vă fie sursă de inspiraţie în realizarea lucrărilor şi să câştigaţi premii importante!

Selectarea câştigătorilor.
Etapa naţională: CCEG va apela la un juriu, ca în fiecare an.

Etapa internaţională:  din juriu va face parte reprezenatul naţional al fiecărei delegaţii  a ţării la ICPDR.

IMPORTANT:
•    Evaluare obiectivă va fi asigurată de  mascarea  numelui autorului sau a oricărui alt indiciu .
•    Hotărârea juriului, la ambele etape, este definitivă.
•    Câştigătorul va fi informat prin e-mail.
•    Premiile nu pot fi schimbate şi nici nu se acceptă echivalentul acestora în bani.
•    NU SUNT ELIGIBILI: personalul şi cadrele superioare din structurile organizaţionale internaţionale şi naţionale ( GWP CEE, ICPDR, CCEG, precum şi rudele directe (părinţi, soţi, copii, fraţi şi bunici sau rude ale personalului.)
Participarea la concurs implică şi acordul  câştigătorului de a-i fi menţionat numele, iar lucrarea să apară în publicaţiile GWP CEE şi ale ICPDR, inclusiv ale organizatorilor naţionali.
Termenul limită pentru desemnarea şi anunţarea câştigătorilor este 29 Iunie 2013.

Fotografia lucrării câştigătoare la etapa naţională  va fi transmisă pentru evaluare la faza internaţională.

Pentru arhiva DAM, idei şi detalii accesaţi:
www.icpdr.org
https://www.facebook.com/DanubeArtMaster2011
http://www.gwp.org/en/GWP-CEE/gwp-cee-in-action/Danube-Art-Master/Danube-Art-Master-2012/ 
http://www.cceg.ro 

Aşteptăm înscrierea la adresa dam2013cceg@gmail.com

marți, 28 mai 2013

Eveniment ştiinţific internaţional organizat de Universitatea "Danubius" din Galaţi


Universitatea “Danubius” organizează, în perioada 29 mai – 2 iunie, Conferinţa internaţională The Global Advancement of Universities and Colleges (GAUC)


Forumul Jurnalistilor Galateni - Postare: A treia ediţie a Conferinţei internaţionale GAUC 2013 are loc la Galaţi 

duminică, 26 mai 2013

CRPM a revenit "în forţă" la Tulcea după opt ani

Evenimentul de la Tulcea a continuat vineri cu seminarul internaţional 'Regiunile române între Sinergia Mării Negre şi Strategia Dunării', iar sesiunea finală a seminarului a fost moderată de vicepremierul Liviu Dragnea.

Acesta este cel de-al doilea eveniment CRPM găzduit de Tulcea în ultimii 8 ani, după ce pe data de 25 iunie 2005, reprezentanţi ai 12 state europene membre ale Biroului Politic al Conferinţei au participat la Tulcea la seminarul internaţional 'Turism durabil în zone naturale protejate'.

Natalia Florentina Budescu
director executiv
ACT EDJ
Una dintre intervenţiile notabile, în continuarea evaluării Strategiei Dunării, de vineri dimineaţa, a fost prezentarea directorului, Asociaţiei de Cooperare Transfrontalieră a Euroregiunii Dunărea de Jos,  Florentina Natalia Budescu, cunoscut fiind că, de la sfârşitul anului trecut, iniţiatorul reuniunii internaţionale de la Tulcea, Horia Teodorescu, preşedintele CJ Tulcea este şi preşedintele ales al celei mai dinamice regiuni periferice a UE, Euroregiunea Dunărea de Jos.

Ayhan Ozkan
Cea de-a II-a sesiune, “Consolidarea Sinergiei Mării Negre”, a fost moderată de preşedintele Comisiei Balcanice şi a Mării Negre din cadrul CRPM, Ayhan Ozkan (foto), şi a cuprins prezentări susţinute de reprezentanţi ai Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, dar şi de reprezentanţi ai Ministerului Economiei şi ai Ministerului Transporturilor.

Această sesiune a cuprins prezentări pe teme de mediu, transport şi politică maritimă integrată în Marea Neagră susţinute de reprezentanţi ai Comisiei Europene.

Obiectivul Balcani şi al Comisiei Regionale la Marea Neagră este de a încuraja dialogul şi cooperarea între sferele sub-stat ale guvernului. Scopul este de a constitui un cadru instituţional durabil pentru a sprijini integrarea acestor zone şi de a îmbunătăţi relaţiile cu UE în contextul extinderii. Cconsolidarea cooperării interregionale şi dezvoltarea de proiecte comune în domenii precum transportul, mediul şi dezvoltarea economică sunt modalităţi de ajuta la stabilirea păcii şi stabilităţii în această parte a lumii. Obiectivul de cooperare, care face parte din politica de coeziune pentru perioada 2007-2013, ar trebui să se dovedească a fi un instrument adecvat pentru a ajuta aceste proiecte să ia formă, dacă acesta este susţinut de resurse financiare suficiente.

Acţiunile organizate la Tulcea, de Comisia Balcanică şi a Mării Negre a CRPM, care au început joi cu “Ziua Românească”, s-au încheiat sâmbătă cu o excursie în Delta Dunării.

CRPM este una dintre primele organizaţii interregionale europene, creată în anul 1973, care cuprinde 161 de regiuni din 28 de state membre ale UE. Conferinţa a deschis cadrul colaborării la nivel interregional, promovând ideea creării unei reţele de cooperare transnaţională, ca modalitate de întărire a competitivităţii regiunilor europene, în contextul unei dezvoltări durabile şi echilibrate în plan european. Organizaţia îşi desfăşoară activitatea în cadrul a şase comisii geografice. România este reprezentată în cadrul acestei organizaţii de cinci judeţe, respectiv Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Galaţi şi Tulcea.

TULCEA. Punct de întâlnire al strategiilor vitale României: Sinergia Mării Negre şi Strategia Dunării

Pentru prima zi a reuniunii de la Tulcea, Comisia Balcanică şi a Mării Negre a Conferinţei Regiunilor Periferice Maritime (CRPM) din Europa a organizat, joi, 23 mai, 'Ziua Românească', evenimentul având drept obiective prezentarea activităţii acestui organism internaţional şi a realităţilor regionale din România.
DUNĂREA - harta legăturii dintre porturile Amsterdam şi Constanţa
România este parte a Strategiei Dunarii lansată în 2008 şi a Sinergiei Mării Negre care a început în 2007. Acest seminar va permite aprofundarea acestor două strategii, evaluarea rezultatelor şi a perspectivelor lor, va lua în considerare modul în care să le dezvolte în beneficiul regiunilor din România şi va contura acţiuni concrete de sprijin pe termen scurt şi mediu”, s-a desprins din agenda evenimentului organizat de CRPM împreună cu CJ Tulcea.

Seminarul internaţional a început cu discursuri susţinute de vicepreşedinta Comitetului pentru Transport şi Turism al PE, Adriana Ţicău (înregistrare video), secretara generală a CRPM, Eleni Marianou, şi de consilierul-director general adjunct al DG Regio, CE, Davis Sweet, lucrările desfăşurându-se ulterior  pe secţiuni.
- Strategia Dunării, evaluare şi perspective - 
Lucrările primei sesiuni "Strategia Dunării, evaluare şi perspective" au fost moderate de Carmen Podgorean, din partea Ministerului Afacerilor Externe din România, coordonatorul naţional pentru Strategia Dunării, precum şi Patrick ANVROIN,  director al CRPM.

În cadrul acestora au susţinut intervenţii atât reprezentanţi ai autorităţilor române din judeţele Tulcea, Ialomiţa, Constanţa, Teleorman, Olt, precum şi reprezentanţi ai Institutului Naţional de Cercetare Delta Dunării şi ai Institutului de Cercetări Eco-Muzeal, cât şi oficiali bulgari.