2015. Serie anuală de evenimente lansată şi în România

luni, 7 octombrie 2013

Experţii ucraineni în programe europene, şcoliţi în "Euroregiunea Dunărea de Jos"

Igor Babaian
Prezenţi, la începutul lunii octombrie, la conferinţa de deschidere a proiectului Black Sea e-Eye (mai multe aici), în Galaţi, reprezentanţii uneia dintre cele mai active organizaţii din sudul Ucrainei, pe cooperare transfrontalieră - Agenţia de Dezvoltare Durabilă şi Integrare Europeană "Dunărea de Jos" - nu au pierdut ocazia de a trece în revistă activităţile în desfăşurare în aria de existenţă a Euroregiunii "Dunărea de Jos".
Valentin Stroya
Agency for Sustainable Development and European Integration “Lower Danube Euroregion”(adică Agenţia de Dezvoltare Durabilă şi Integrare - ADDIE - Europeană "Dunărea de Jos") îşi are sediul la Izmail, în Ucraina. Potrivit coordonatorilor acestuia, Igor Babaian şi Valentin Stroya, este o organizaţie de tip NGO cu activităţi desfăşurate pe domenii diverse: cultura, artă, recreere, sănătate, învăţământ, educaţie, cercetare, protecţia mediului, chiar şi reprezentarea intereselor de afaceri şi profesionale, dezvoltare economică şi socială, servicii sociale şi, nu în cele din urmă, cooperare internaţională.
  • "Experienţa vastă acumulată ne-a dat posibilitatea, în ultimii ani, să susţinem şi alte ONG-uri sau instituţii locale în vederea pregătirii pentru absorbţiia fondurilor din programele operaţionale comune care sunt puse la dispoziţie. În prezent suntem implicaţi în proiectele internaţionale legate de Marea Neagră (Bazinul Mării Negre 2007-2013)", a amintit dir. Igor Babaian.
Ultimele proiecte în care sunt implicaţi cei doi reprezentanţi ai ADDIE sunt cele trei ( privind  calitatea managementului administraţei publice locale, comunicarea şi cercetarea inovativă a organizaţiilor implicate în domeniul mediului şi mobilitatea economică în domeniul transporturilor internaţionale) proiecte derulate prin Programul Bazinul Mării Negre Operaţional Comun 2007-2013 (denumit în continuare Black Sea JOP). Acesta este un program finanţat prin Instrumentul European de Vecinătate şi Parteneriat (IEVP) al UE, care îşi propune să contribuie la: "o dezvoltare economică şi socială mai puternică şi durabilă a regiunilor din bazinul Mării Negre". 
  • "În momentul de faţă noi avem, deja, un portofoliu de 14 proiecte internaţionale aflate în implementare. Cel mai important de amintit, dintre ele, fiind cel privind mediul de afaceri - dezvoltarea cooperării din zona de frontieră şi a schimbului de experienţă în domeniul economic", după cum a adăugat şi coord. programe Valentin Stroya.
Nu în cele din urmă, aşa cum au amintit şi cei doi interlocutori, activitatea susţinută a parteneriatelor în euroregiune, timp de mai bine de zece ani, a dat posibilitatea susţinerii şi a altor organizaţii şi instituţii locale, pe partea ucraineană, de a se instrui şi a participa efectiv la derularea unor proiecte importante în absorbţia fondurilor europene. Astfel, ar fi de amintit aici: Organizaţia Publică de Tineret "Noua Generaţie a Europei"(cu sediul la Reni) şi Asociaţia de Protejarea Drepturilor Omului "Justinian"(cu sediul la Izmail)