2015. Serie anuală de evenimente lansată şi în România

vineri, 14 octombrie 2011

Delegaţia gălăţeană a reprezentat România la Festivalul interetnic din Ucraina - Odesa

Parada costumelor populare ale etniilor din Regiunea Odesa
Partener în proiectul implementat de Agenţia pentru Dezvoltare şi Cooperare Transfrontalieră din Odesa - Ucraina - Festivalul internaţional de folclor al etniilor "Danubian Garland" - Centrul Cultural "Dunărea de Jos" din Galaţi, România, a deschis programul manifestărilor prin discursurile reprezentantului judeţului Galaţi, directorul CCDJ Sergiu Dumitrescu şi cel al reprezentantului Parlamentului României, deputatul Florin Pîslaru, secretarul Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor.
La deschiderea oficială a fost prezent şi consulul României la Odesa, Cerasela Nicolaş, alături de înalţi oficiali ai Administraţiei Regionale din Odesa.

Prezenţa delegaţiei din Galaţi, compusă în majoritate din meşteri şi artişti populari, a suscitat interes şi pentru pleiada jurnaliştilor ucrainieni de la televiziunile autohtone, astfel că, după deschiderea manifestărilor, oficialii români au fost asaltaţi de întrebări în faţa standurilor meşteşugarilor gălăţeni.
Făcând referire la acest eveniment, Sergiu Dumitrescu, directorul Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, a menţionat: Evenimentul de la Odessa a fost unul foarte important şi de anvergură, o acţiune amplă care a dat posibilitatea unui schimb de experienţă, concret şi în mod direct, între participanţii din România şi cei din Ucraina. Au fost trei zile interesante în care artiştii noştrii au prezentat Galaţiul cu toate lucrurile frumoase pe care acesta le are. În cadrul Festivalului Etnic de la Odessa au fost făcute cunoscute, prin expoziţii cu documente, materiale promoţionale şi publicaţii ştiinţifice şi alte instituţii gălăţene. Dintre acestea vreau să menţionez, Muzeul de Istorie, Direcţia Judeţeană de Cultură şi Patrimoniul Naţional, Consiliul Judeţului Galaţi, Direcţia de Dezvoltare Regională, Arhiepiscopia „Dunării de Jos”, Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, Teatrul „Muzical „Nae Leonard”, Teatrul de Păpuşi „Gulliver”, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, Biblioteca „V.A. Urechia”, dar şi Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură.
conferinta de presa CCDJ - dir.Sergiu Dumitrescu
La târgul meşterilor populari din cadrul Festivalului Etnic de la Odesa, la care au luat parte peste 100 de artişti şi meşteri populari, Galaţiul a fost reprezentat cu standuri organizate şi prezentate vizitatorilor de: Paul Buţamăşti populare, Elena Neaguţesături, Maricel şi Maria Mocanuolărit, Ina Diana Panamarciuc – icoane pe sticlă, Daniela Constantinesculumânări, Anişoara Ştefănucă ouă incondeiate, Negură Anişoarasolistă instrumente populare tradiţionale.

miercuri, 12 octombrie 2011

Danubian Garland Festival - o manifestare ucrainiană, cu finanţare europeană

                       foto - „Odessa, hotel and concert showroom Seaport

Ca într-o cunună împletită din flori şi alte plante viu colorate, Festivalul internaţional „Cununa Dunării"(Danubian Garland -trad.) a reunit reprezentanţi ai tuturor grupurilor etnice care trăiesc în regiunea Odesa, precum şi pe cei ai partenerului de proiect, din Euroregiunea „Dunărea de Jos”- România, Centrul Cultural Dunărea de Jos Galaţi, tocmai pentru a arăta bogăţia multiculturală a artei şi tradiţiei populare.  
Timp de trei zile sala de expoziţii din portul maritim Odesa, unde au expus lucrările lor la standuri artiştii populari, a fost plină de vizitatori, atât din Ucraina (Odesa şi localităţile din regiune) dar mai ales turiştii debarcaţi zilnic de pe vasele internaţionale de croazieră acostate la cheiurile din apropiere. 
Potrivit organizatorilor, ideea principală a festivalului - regăsită şi printre obiectivele proiectului - a fost ca publicul ţintă (etnologii, etnografii, antropologii sociali, elevii, dar şi părinţi cu copii sau publicul larg fără restricţii) să se familiarizeze cu activităţile specifice populare: broderii şi port tradiţional, ceramică, pictură, sculptură, obiecte de fierărie din gospodăria tradiţională, jucării şi instrumente muzicale specifice folclorului popular.



Sprijinul oficial a fost oferit de către Departamentul de Integrare Europeană, Activitate economică externă şi de Cooperare Transfrontalieră din cadrul Administraţiei Regiunii Odesa. Proiectul se înscrie în seria de proiecte realizate prin Programul Operaţional România-Ucraina-Moldova 2007-2013

luni, 10 octombrie 2011

Festivalul interetnic de la Galaţi are "un frate mai mic" la Odesa

Luând exemplul autorităţilor gălăţene care, în vară, au organizat Festivalul interetnic în cadrul Zilelor Euroregiunii „Dunărea de Jos”, partea ucraineană a Euroregiunii a întâmpinat toamna, la malul Mării Negre de această dată, organizând un festival internaţional de folclor şi cultură a etniilor prezente pe teritoriul Regiunii Odesa. 
foto 1
Astfel, între 7 şi 8 octombrie Odesa a fost gazda ineditei manifestări culturale într-o locaţie „de vis”: pe promontoriul unde acostează toate navele maritime de pasageri, în interiorul impresionantei „Odessa concert showroom Seaport”- clădire modernă (foto1), cu mai multe nivele, construită la baza hotelului de 4 stele „ODESSA(foto2)
foto 2
Festivalul, intitulat sugestiv „Danubian Garland”(în trad.- Coroana Dunării), a fost organizat cu sprijinul oficial al Administraţiei de Stat Odessa Regional. Partener de proiect - Centrul Cultural "Dunărea de Jos" România, Galaţi.
Potrivit organizatorilor, este prima acţiune de acest fel pusă în aplicare în cadrul proiectului finanţat prin Programul Operaţional România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013, prin intermediul Instrumentului european de vecinătate şi parteneriat.
Danubian Garland - Cununa Dunării
Obiectivele concrete ale proiectului realizat de ucraineni se axează pe renaşterea tradiţiilor populare, promovarea artei populare şi artizanatului, a folclorului şi artiştilor populari şi pune bazele parteneriatului şi sprijinului în domeniul cultural în regiunile de frontieră din Ucraina şi România.