2015. Serie anuală de evenimente lansată şi în România

ACT / EDJ

Asociaţia de Cooperare Transfrontalieră Euroregiunea Dunărea de Jos - ACT 
Are ca membri fondatori: Consiliul Judeţului Galaţi, Consiliul Judeţului Tulcea şi Consiliul Judeţului Brăila din România, Consiliul raional Cahul şi Consiliul raional Cantemir din Republica Moldova, Consiliul Regional Odesa, Administraţia Regională de Stat Odesa şi Consiliul raional Reni-Ucraina. Euroregiunea ,,Dunărea de Jos’’ funcţionează în baza Convenţiei semnate la 14.08.1998. Reprezintă un perteneriat între România, prin judeţele Tulcea, Brăila şi Galaţi, Republica Moldova, prin raioanele Cahul şi Cantemir şi Ucraina, prin Consiliul Regional Odessa.

IUNIE 2014    * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 
Prezent, la mijlocul lunii iunie, la o întâlnire naţională a reprezentanţilor clusterelor din România, ing. Costică Voicu, directorul Parcului Industrial Galaţi (PIG), societate în subordinea Consiliului Local Galaţi, a punctat o performanţă de mult aşteptată în plan regional, nu numai local: înscrierea pe harta clusterelor româneşti a iniţiativelor gălăţene alte detalii pe site-ul companiei publice




IUNIE 2014    * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 











 * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 
Modelul cooperării euroregionale a favorizat o colaborare activă a ţărilor din Europa Centrală şi de Sud-Est într-un asemenea cadru, fiind îmbrăţişat şi de România prin participarea la constituirea şi dezvoltarea cooperării în formatul a unsprezece euroregiuni. Între acestea, Euroregiunea „Dunărea de Jos” este astăzi una dintre cele mai active dar şi mai dinamice entităţi de cooperare transfrontalieră la graniţele UE.
       Conform prevederilor Convenţiei de la Madrid, cooperarea transfrontalieră vizează întărirea şi dezvoltarea raporturilor de vecinătate între colectivităţi sau autorităţi teritoriale care depind de două sau mai multe părţi contractante, precum şi încheierea de acorduri şi înţelegeri în acest scop. Colectivităţile, autorităţile sau organismele desemnate să exercite funcţiile regionale sunt, potrivit legislaţiei române, consiliile judeţene şi consiliile locale.
  • "Euroregiunile sunt formate de cooperare sub-regională, care contribuie la dezvoltarea unor spaţii geografice largi care includ unităţi administrativ-teritoriale din mai multe state" - site MAE
Modelul de colaborare în cadrul euroregiunilor este susţinut de UE ca un exerciţiu de pregătire pentru aderare a ţărilor participante şi ca un micro-experiment pentru implementarea unor relaţii de natură comunitară între regiuni din statele candidate. Condiţiile pentru dezvoltarea optimă a unei euroregiuni sunt echilibrul economic minimal, elementele culturale comune şi moştenirea istorică. Plecând de la aceste criterii, o serie de instituţii europene, cum ar fi Consiliul Europei, au promovat dezvoltarea euroregiunilor.

Rolul Consiliului Europei a fost şi este extrem de important în înfiinţarea şi dezvoltarea euroregiunilor, mai ales prin activitatea Conferinţei Permanente a Puterilor Locale şi Regionale ale Consiliului Europei (înfiinţată în 1975 şi transformată în 1994 în Congresul Puterilor Locale şi Regionale din Europa).
Trebuie reţinut că politica regională a UE are mai ales o finalitate economică, iar în acest context Consiliul Europei acordă o importanţă deosebită conservării patrimoniului cultural specific fiecărei regiuni, dialogului între culturi, grupuri etnice şi religii, precum şi dezvoltării instituţionale.

  • "Crearea unei Europe prospere și sigure nu depinde doar de cooperarea între state; este necesară și cooperarea transfrontalieră între autoritățile locale și regionale, fără ca aceasta să afecteze integritatea teritorală a statelor implicate"- Declaratia de la Viena.
În politica europeana termenul de EUROREGIUNE se se referă de obicei la o structură de cooperare transnaţională între două (sau mai multe) teritorii învecinate situate în diferite ţări europene. Potrivit wikipedia (enciclopedia libera)
"domeniile de aplicare ale Euroregiunilor, de obicei, nu corespund instituțiilor legislative sau guvernamentale și nici nu au legături directe politice cu structurile de putere. Activitatea lor este limitată la competenţele locale şi regionale ale autorităţilor care le constituie. Ele (euroregiunile-n.a) sunt de obicei orientate spre a promova interesele comune de peste graniţă şi de a coopera pentru binele comun al populaţiilor de frontieră"

Conceptul de euroregiune, ca si foma de cooperare in sistemul international s-a impus in spatiul european avand la baza forta si colaborarea societatii civile si interesele economice si politice comune. Aceste principii de bază au stat la baza adoptării, la 9 octombrie 1993 a "declaraţiei de la Viena", într-o reuniune generală, în capitala Austriei, a şefilor statelor membre ale Consiliului Europei. Documentul denumeşte euroregiunea drept "viitoarea formă a cooperării transfrontaliere"

Niciun comentariu: