2015. Serie anuală de evenimente lansată şi în România

marți, 9 septembrie 2014

Punte euroregională între românii din sudul Moldovei şi cei din sudul Basarabiei

Recent, un eveniment special de cultură românească - Ziua Limbii Române - sărbătorit an de an de românii de pretutindeni, la 31 august, a readus în atenţie legăturile fireşti între comunităţile româneşti din ţară şi de peste hotare.
Oameni de cultură din Iaşi (cunoscuta activistă pentru românii de pretutindeni Areta Moşu), însoţiţi de cei din Galaţi (parte componentă a Euroregiunii "Dunărea de Jos") au avut ocazia să refacă un traseu îndelung bătut, în ultimii ani, prin localităţi din sudul Basarabiei (zonă, deasemenea, din structura transfrontalieră de cooperare trilaterală România-R.Moldova - Ucraina), tocmai până în satul Hagi-Curda (Camâşovca) unde a fost ridicată, nu demult, o biserică românească purtând hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel", subordonată Mitropoliei Basarabiei, dependentă canonic de Patriarhia Română.
biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din Hagi-Curda
Momentul festiv a fost marcat în biblioteca parohială printr-o lansare de carte a unui localnic, Anatol Manole, în prezenţa unora dintre cei mai reprezentativi poeţi, scriitori basarabeni ai momentului, din localitate dar şi din satele apropiate, preponderente de limbă română. mai multe detalii aici