2015. Serie anuală de evenimente lansată şi în România

marți, 1 noiembrie 2011

Biblioteca gălăţeană "V.A.Urechia"are filială la Reni. Urmează, Izmail

  • Cartea întăreşte relaţiile de bună vecinătate în Euroregiunea "Dunărea de Jos" 
Inaugurarea noii filiale a Bibliotecii Judeţene „V.A.Urechia” din Galaţi, la Reni, de la finele lunii octombrie, a deschis calea unei bune colaborări la nivel instituţional, în domeniul donaţiei de carte, între românii şi ucrainenii din Euroregiuneaa „Dunărea de Jos”. 
Delegaţia gălăţeană alături de gazdele ucrainene din Reni
După cum a declarat directorul Ilie Zanfir, „biblioteca gălăţeană a făcut bibliotecii şcolare din Dolinskaia - raionul Reni, unde am înfiinţat o filială V.A.Urechia, o donaţie de 500 de volume, urmând ca în 2012 să ajungem la peste 5.000”.
Alături de prof. Zanfir Ilie, iniţiatorul acestei acţiuni culturale inedite, dintre membrii delegaţiei gălăţene care a înmânat cărţile echipei din raionul Reni a făcut parte Geta Eftimie, director adjunct al Bibliotecii „V.A.Urechia” şi Sergiu Dumitrescu, directorul Centrului Cultural „Dunărea de Jos”.
Din partea gazdelor, au primit volumele bibliotecara Maria Călin şi directoarea Tatiana Vasile, de la Biblioteca Raională Reni, în prezenţa lui Valentin Stroie, coordonator proiecte transfrontaliere în cadrul Euroregiunii "Dunărea de Jos".

Biblioteca „V.A.Urechia” din Galaţi are în acest moment înfiinţate nu mai puţin de patru filiale „externe”, în colaborare cu instituţiile similare din localităţile gazdă, dintre care trei sunt deschise în Chişinău, Cahul şi Giurgiuleşti, din Rep. Moldova iar cea de a patra în raionul Reni, din Ucraina. Potrivit iniţiatorilor, în luna noiembrie va mai fi inaugurată o filială în Ucraina, la Ismail.

Aşa cum este expus pe larg în strategia de activitate a echipei de management a bibliotecii gălăţene pentru perioada următoare, proiectul cultural de carte are ca obiectiv definitoriu consolidarea rolului Bibliotecii Judeţene „V.A.Urechia” de principală instituţie de cultură şi educaţie prin lectură în zona transfrontalieră România – Ucraina – Moldova.

duminică, 30 octombrie 2011

După Rep. Moldova, Biblioteca V.A.Urechia "s-a extins"şi în Ucraina

Dacă anul 2010 a fost dedicat, de către conducerea Bibliotecii V.A.Urechia (BVAU) din Galaţi, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţului Galaţi  -  care deţine în acest moment conducerea Euroregiunii Dunărea de Jos prin Asociaţia de Cooperare Transfrontalieră "Dunărea de Jos", cu sediul în Galaţi  -  deschiderii şi dotării a trei filiale peste Prut, în colaborare cu instituţii similare din Rep. Moldova, în 2011 a venit rândul extinderii în Ucraina.
O bibliotecă de şcoală cu peste zece mii de cărţi
Primul pas a fost făcut vineri, 28 octombrie, când o delegaţie gălăţeană, formată din prof. Zanfir Ilie - directorul BVAU, Geta Eftimie - director adjunct în cadrul instituţiei gălăţene, directorul Centrului Cultural "Dunărea de Jos" - artistul plastic Sergiu Dumitrescu, a inaugurat o nouă filială externă a Bibliotecii V.A.Urechia din Galaţi, în raionul Reni din Ucraina.
dir. B.V.A.Urechia, prof. Zanfir Ilie

"Este cea de a patra filială deschisă în afara graniţelor României, primele trei filiale inaugurate fiind în Rep. Moldova, la Cahul, Chişinău şi Giurgiuleşti, anul trecut", a declarat iniţiatorul acestei acţiuni inedite de dezvoltare a relaţiilor culturale transfrontaliere, prof. Zanfir Ilie (foto)

Totodată, trebuie remarcat faptul că această nouă acţiune culturală transfrontalieră românească este şi prima iniţativă de acest fel în Ucraina, de a pune bazele unei filiale de lectură şi carte în colaborare cu şcoala din localitatea Dolinskaia - raionul Reni, având în vedere parteneriatul cultural şi instituţional al acestei zone din sudul Basarabiei, în cadrul Euroregiunii "Dunărea de Jos", alături de autorităţile din raionul Izmail şi cele din regiunea Odesa.
Biblioteca Naţională a Moldovei
Filialele din Republica Moldova au fost constituite şi dezvoltate pentru atingerea obiectivului de consolidare a rolului Bibliotecii Judeţene de principală instituţie de cultură şi educaţie în zona transfrontalieră România – Ucraina – Moldova. Cooperarea cu instituţiile de cultură din afara „graniţelor” a debutat cu constituirea unui fond de carte românească şi cu înființarea Fililalelor „Urechia” din Cahul şi Chişinău.
biblioteca V.A.Urechia

- 18 mai 2010, în urma Acordului (Protocolului) de colaborare dintre Biblioteca „V.A. Urechia“ şi Biblioteca Naţională a Moldovei, Dafioniu Spiridon, şef serviciu Metodic s-a deplasat la Chişinău cu un lot de 900 cărţi destinate înfiinţării Filialei Urechia la Chişinău.

- Şi tot în aceeaşi zi, în urma Acordului (Protocolului) de colaborare dintre Biblioteca „V.A. Urechia“ şi Biblioteca Raională Cahul, o delegaţie compusă din Ilie Zanfir, director şi Eftimie Geta, dir. adj. s-a deplasat la Cahul cu o donaţie de 300 cărţi în vederea înfiinţării Filialei Urechia la Cahul. Delegaţia a fost primită de Rodica Dermengi, director al Bibliotecii Raionale Cahul şi Gheorghe Mândru, şef serviciu Cultură din cadrul Consiliului Raional Cahul.
- Pe 18 august 2010, delegaţia Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia“ Galaţi, formată din prof. Zanfir Ilie şi Geta Eftimie, cei doi diirectori ai instituţiei gălăţene implicaţi în proiectul donării de carte, a vizitat cele două filiale din Rep. Moldova (Cahul şi Chişinău) în vederea donării a câte 300 de cărţi şi a câte unui roll-up cu sigla instituţiei. Din partea Filialelor au fost prezente directorul Bibliotecii Regionale din Cahul, Rodica Dermengi şi, respectiv, Elena Sănduc, dr.adjunct al Bibliotecii Naţionale din Chişinău.

- Tot într-o marţi, pe 15 martie 2011, o delegaţie a Bibliotecii V. A Urechia compusă din prof. Zanfir Ilie, director şi ing. Geta Eftimie, director adjunct s-a deplasat la Cahul, Republica Moldova la Filiala Urechia, a Bibliotecii gălăţene, din cadrul Bibliotecii Raionale Cahul în vederea donării a 300 de cărţi şi reviste. Printre donaţii s-au numărat ultimele numere ale revistei Axis Libri, Ghidul Bibliotecii - ediţie trilingvă şi Anuarul Evenimentelor Culturale 2011. Rodica Dermengi - directorul Bibliotecii Regionale Cahul beneficiara acestei donaţii speră că odată cu introducerea acestor documente în colecţii procentul de carte românească să fie de cel puţin 35%.

- Pe 5 august a.c.a fost rândul filialei de la Giurgiulesti - Republica Moldova, unde s-au donat 600 de cărţi, din care 100 literatură pentru copii. Din partea BVAU Galaţi, la eveniment au participat: Ilie Zanfir Director/Manager şi Geta Eftimie, dir. adjunct, iar din partea comunei Giurgiulesti au participat:
Primarul localităţii Tatiana Gălăţeanu, cadre didactice, elevi, cetăţeni ai comunităţii locale precum şi un vechi prieten al BVAU, Valentin Ajder, director Editura Eikon, Cluj Napoca - fiul satului Giurgiuleşti, Mihai Creţu, preşedinte al Ligii Studenţilor Basarabeni din Galaţi, Gheorghe Mândru, directorul cultural al Raionului Cahul, bibliotecarele: Aneta Golovatenco si Maria Cârcalan