2015. Serie anuală de evenimente lansată şi în România

sâmbătă, 29 august 2015

31 august - Ziua Limbii Române (de pretutindeni)

Element definitoriu al identităţii poporului român, limba română este limba maternă a circa 30 milioane de persoane, iar ca limbă străină este obiect de studiu în unităţi de învăţământ superior din 45 de state ale lumii.
Cu ocazia sărbătoriri, la 31 august 2015, a Zilei Limbii Române, oficialii statului român, dar şi reprezentanţii acestuia de peste mări şi ţări, şi-au arătat sprijinul pentru toţi cei care "cunosc, scriu, învaţă şi vorbesc limba română", un prilej de preţuire a moştenirii lingvistice şi culturale pentru români, oriunde s-ar afla!

Numeroase ambasade, oficii consulare şi institute culturale româneşti în străinătate organizează evenimente de marcare a evenimentului, alături de acţiuni de promovare a României sau de consolidare a legăturilor cu comunităţile româneşti din ţările în care-şi desfăşoară activitatea. Printre acestea s-au numărat concerte, spectacole folclorice sau recitaluri de poezie (Cahul, Ismail, Graz Ottawa, Montreal, New York, Madrid, Tel Aviv), expoziţii dedicate unor importanţi scriitori români (R. Moldova), prelegeri (Lisabona, Veneţia, Odessa, Beijing, Istanbul, Addis Abeba), proiecţii de film (Amman, Istanbul, Comrat), spectacole de teatru (Stockholm), participări la festivaluri etnografice (Praga), întâlniri cu comunităţile româneşti din regiune (Atena, Sofia, Paris etc.).
....................................................
Data de 31 august a fost declarată în România, prin adoptarea de către Parlament a Legii nr. 53/2013, Ziua Limbii Române. Legea prevede că Ziua Limbii Române urmează să fie sărbătorită de autorităţile publice din România şi de reprezentanţele diplomatice din străinătate, inclusiv de Institutele Culturale ale României sau alte instituţii româneşti din străinătate, „prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative şi artistice cu caracter evocator sau ştiinţific consacrate istoriei limbii române”.
Data de 31 august 1989 corespunde momentului în care, la Chişinău, a fost legiferată revenirea la scrierea în grafie latină, și a constituit un moment de cotitură pe drumul pe care Republica Moldova a decis să-l parcurgă de la totalitarism spre democraţie, libertate şi prosperitate.

Minorităţile etnice - punte de legătură între state, pentru promovare şi dialog

 Bucureşti, sediul MAE
Colaborarea dintre România şi Ucraina a fost analizată (şi) de Angel Tîlvăr, ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare, împrenă cu  Teofil Bauer, ambasadorul Ucrainei în România, într-o întâlnire desfăşurată joi, 27 august, la iniţiativa părţii române. 
Potrivit comunicatului de presă postat pe site-ul Ministerului, punctul de pornire al discuţiei a fost situaţia comunităţii româneşti din Ucraina. Demnitarul român a punctat atenţia deosebită pe care Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni o acordă coagulării mediului asociativ românesc. S-a punctat şi faptul că în acest an, pentru prima dată, a fost organizată o a doua sesiune de finanţare, astfel încât un număr cât mai mare de asociaţii să aibă acces la fondurile Departamentului. 

În context, Angel Tîlvăr a transmis părţii ucrainene că ar aprecia ajutorul autorităţilor locale pentru implementarea proiectelor asociaţiilor româneşti. 

Ambasadorul Ucrainei şi-a exprimat satisfacţia în ceea ce priveşte dialogul permanent existent privind problematica gestionată de către ministrul delegat şi a remarcat abordarea constructivă, precizând că dialogul este cel care conduce întotdeauna la cele mai bune rezultate. De asemenea, şi-a arătat disponibilitatea pentru o colaborare cât mai deschisă şi eficientă în domeniu.

Concluzia oficialilor la finalul întâlnirii a fost că cele două comunităţi – română din Ucraina şi ucraineană din România – constituie o punte suplimentară de legătură între state şi contribuie la promovarea diversităţii culturale şi a dialogului intercultural ca resurse ale unei societăţi europene moderne.

joi, 27 august 2015

Gheorghe Zamfir la Cahul și Ismail cu ocazia Zilei Limbii Române

Comunicat ICR Bucureşti:

Sâmbătă, 29 august 2015 - Duminică, 30 august 2015
Două concerte susţinute de maestrul Gheorghe Zamfir la Cahul (Republica Moldova) şi Ismail(Ucraina) şi un Forum Cultural al Profesorilor de Limba Română din Regiunea Odesa continuă, la sfârşitul lunii august, seria evenimentelor dedicate Zilei Limbii Române în comunităţile româneşti din vecinătatea României.

Pe 29 august 2015, maestrul Gheorghe Zamfir, acompaniat de taraful său, va concerta în Piaţa Horelor din Cahul, iar pe 30 august va urca pe scena Palatului de Cultură „Taras Şevcenko“ din Ismail. Ambele evenimente vor începe de la ora 19.00. În deschiderea celor două concerte va cânta Stela Botez, cunoscută interpretă de muzică populară din regiune.
Autor a peste 300 de lucrări în stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental şi simfonic, maestrul Gheorghe Zamfir este apropiat sufleteşte de spaţiul etno-folcloric basarabean. Cu o viaţă dăruită muzicii universale, naiului, folclorului românesc, Gheorghe Zamfir a vândut peste 120 milioane de discuri în toată lumea şi are peste 160 de albume înregistrate şi nenumărate distincţii şi onoruri la nivel mondial.
Intrarea la concerte este liberă.

În aceeaşi perioadă, la Ismail va avea loc Forumul Cultural al Profesorilor de Limba Română din Regiunea Odesa, care va reuni peste 50 de profesori care predau în limba română în Sudul Basarabiei (Ucraina). Programul cuprinde conferinţe/dezbateri privind situaţia învăţământului în limba română din Ucraina, didactica predării, instrumente de pedagogie, precum şi necesitatea unificării celor două programe de învăţământ existente – pentru instituţiile cu predare în română şi pentru cele cu predare în limba „moldovenească“ din Ucraina – prin trecerea la programa pentru instituţiile şcolare cu predare în limba română. La Forum vor participa personalităţi marcante ale vieţii culturale şi universitare din România şi Republica Moldova, scriitori, lideri de asociaţii româneşti din Ucraina, Republica Moldova şi România.
Evenimentele sunt organizate de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Graniţelor şi Limba Română, în parteneriat cu Consulatul General al României la Cahul, Primăria oraşului Cahul şi Asociaţia Naţional-Culturală „BASARABIA“ a Românilor din Regiunea Odesa.

În Monitorul Oficial nr. 145 din 19 martie 2013 a fost publicată Legea nr. 53/2013 privind instituirea Zilei Limbii Române, prin care este prevăzută celebrarea acestei sărbători pe data de 31 august a fiecărui an. Potrivit actului normativ, Ziua Limbii Române poate fi marcată de autorităţile şi instituţiile publice, inclusiv de reprezentanţele diplomatice şi institutele culturale ale României, precum şi de alte instituţii româneşti din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific. Guvernul şi autorităţile administraţiei publice centrale şi locale vor lua măsurile necesare pentru ca în această zi drapelul României să fie arborat, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice. Autorităţile administraţîei publice centrale şi locale pot sprijini material sau logistic organizarea şi desfăşurarea manifestărilor. Totodată, Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.