2015. Serie anuală de evenimente lansată şi în România

sâmbătă, 29 august 2015

31 august - Ziua Limbii Române (de pretutindeni)

Element definitoriu al identităţii poporului român, limba română este limba maternă a circa 30 milioane de persoane, iar ca limbă străină este obiect de studiu în unităţi de învăţământ superior din 45 de state ale lumii.
Cu ocazia sărbătoriri, la 31 august 2015, a Zilei Limbii Române, oficialii statului român, dar şi reprezentanţii acestuia de peste mări şi ţări, şi-au arătat sprijinul pentru toţi cei care "cunosc, scriu, învaţă şi vorbesc limba română", un prilej de preţuire a moştenirii lingvistice şi culturale pentru români, oriunde s-ar afla!

Numeroase ambasade, oficii consulare şi institute culturale româneşti în străinătate organizează evenimente de marcare a evenimentului, alături de acţiuni de promovare a României sau de consolidare a legăturilor cu comunităţile româneşti din ţările în care-şi desfăşoară activitatea. Printre acestea s-au numărat concerte, spectacole folclorice sau recitaluri de poezie (Cahul, Ismail, Graz Ottawa, Montreal, New York, Madrid, Tel Aviv), expoziţii dedicate unor importanţi scriitori români (R. Moldova), prelegeri (Lisabona, Veneţia, Odessa, Beijing, Istanbul, Addis Abeba), proiecţii de film (Amman, Istanbul, Comrat), spectacole de teatru (Stockholm), participări la festivaluri etnografice (Praga), întâlniri cu comunităţile româneşti din regiune (Atena, Sofia, Paris etc.).
....................................................
Data de 31 august a fost declarată în România, prin adoptarea de către Parlament a Legii nr. 53/2013, Ziua Limbii Române. Legea prevede că Ziua Limbii Române urmează să fie sărbătorită de autorităţile publice din România şi de reprezentanţele diplomatice din străinătate, inclusiv de Institutele Culturale ale României sau alte instituţii româneşti din străinătate, „prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative şi artistice cu caracter evocator sau ştiinţific consacrate istoriei limbii române”.
Data de 31 august 1989 corespunde momentului în care, la Chişinău, a fost legiferată revenirea la scrierea în grafie latină, și a constituit un moment de cotitură pe drumul pe care Republica Moldova a decis să-l parcurgă de la totalitarism spre democraţie, libertate şi prosperitate.

Niciun comentariu: