2015. Serie anuală de evenimente lansată şi în România

joi, 27 august 2015

Gheorghe Zamfir la Cahul și Ismail cu ocazia Zilei Limbii Române

Comunicat ICR Bucureşti:

Sâmbătă, 29 august 2015 - Duminică, 30 august 2015
Două concerte susţinute de maestrul Gheorghe Zamfir la Cahul (Republica Moldova) şi Ismail(Ucraina) şi un Forum Cultural al Profesorilor de Limba Română din Regiunea Odesa continuă, la sfârşitul lunii august, seria evenimentelor dedicate Zilei Limbii Române în comunităţile româneşti din vecinătatea României.

Pe 29 august 2015, maestrul Gheorghe Zamfir, acompaniat de taraful său, va concerta în Piaţa Horelor din Cahul, iar pe 30 august va urca pe scena Palatului de Cultură „Taras Şevcenko“ din Ismail. Ambele evenimente vor începe de la ora 19.00. În deschiderea celor două concerte va cânta Stela Botez, cunoscută interpretă de muzică populară din regiune.
Autor a peste 300 de lucrări în stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental şi simfonic, maestrul Gheorghe Zamfir este apropiat sufleteşte de spaţiul etno-folcloric basarabean. Cu o viaţă dăruită muzicii universale, naiului, folclorului românesc, Gheorghe Zamfir a vândut peste 120 milioane de discuri în toată lumea şi are peste 160 de albume înregistrate şi nenumărate distincţii şi onoruri la nivel mondial.
Intrarea la concerte este liberă.

În aceeaşi perioadă, la Ismail va avea loc Forumul Cultural al Profesorilor de Limba Română din Regiunea Odesa, care va reuni peste 50 de profesori care predau în limba română în Sudul Basarabiei (Ucraina). Programul cuprinde conferinţe/dezbateri privind situaţia învăţământului în limba română din Ucraina, didactica predării, instrumente de pedagogie, precum şi necesitatea unificării celor două programe de învăţământ existente – pentru instituţiile cu predare în română şi pentru cele cu predare în limba „moldovenească“ din Ucraina – prin trecerea la programa pentru instituţiile şcolare cu predare în limba română. La Forum vor participa personalităţi marcante ale vieţii culturale şi universitare din România şi Republica Moldova, scriitori, lideri de asociaţii româneşti din Ucraina, Republica Moldova şi România.
Evenimentele sunt organizate de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Graniţelor şi Limba Română, în parteneriat cu Consulatul General al României la Cahul, Primăria oraşului Cahul şi Asociaţia Naţional-Culturală „BASARABIA“ a Românilor din Regiunea Odesa.

În Monitorul Oficial nr. 145 din 19 martie 2013 a fost publicată Legea nr. 53/2013 privind instituirea Zilei Limbii Române, prin care este prevăzută celebrarea acestei sărbători pe data de 31 august a fiecărui an. Potrivit actului normativ, Ziua Limbii Române poate fi marcată de autorităţile şi instituţiile publice, inclusiv de reprezentanţele diplomatice şi institutele culturale ale României, precum şi de alte instituţii româneşti din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific. Guvernul şi autorităţile administraţiei publice centrale şi locale vor lua măsurile necesare pentru ca în această zi drapelul României să fie arborat, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice. Autorităţile administraţîei publice centrale şi locale pot sprijini material sau logistic organizarea şi desfăşurarea manifestărilor. Totodată, Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.

Niciun comentariu: