2015. Serie anuală de evenimente lansată şi în România

luni, 17 decembrie 2012

Consiliul judeţului Galaţi a predat Preşedinţia Euroregiunii "Dunărea de Jos"

În perioada 12-14 decembrie, la Galaţi s-a desfăşurat şedinţa Consiliului de Coordonare a Euroregiunii "Dunărea de Jos" şi Adunarea Generală a Asociaţiei de Cooperare Transfrontalieră "Euroregiunea Dunărea de Jos".

Pe lângă reuniunea reprezentanţilor la vârf ai autorităţilor publice din regiunile membre, manifestările organizate au constituit un bun prilej de analiză a modului de desfăşurare a relaţiilor de colaborare transfrontalieră precum şi planificarea proiectelor comune ce pot fi derulate în cadrul parteneriatului euroregional în mai multe domenii de activitate de interes comun.

La finalul şedinţei Consiliului euroregional a avut loc şi ceremonia de predare a Preşedinţiei Euroregiunii "Dunărea de Jos" şi a Asociaţiei de Cooperare Transfrontalieră "Euroregiunea Dunărea de Jos". La momentul organizării reuniunii, conducerea Euroregiunii era exercitată de către Consiliul judeţului Galaţi.
Începând cu data de 13 decembrie 2012, judeţul Tulcea a preluat preşedinţia Asociaţiei, Horia Teodorescu fiind numit prin decizia nr. 23. Cei doi vicepreşedinţi aleşi sunt: Eduard Matviychuk, preşedintele Administraţiei Regionale de Stat Odessa şi Avram Micinschi, preşedintele Raionului Cahul.
 * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 
Euroregiunea ,,Dunărea de Jos’’ funcţionează în baza Convenţiei comune semnate la 14 august 1998. Reprezintă un perteneriat între ROMÂNIA, prin judeţele Tulcea, Brăila şi Galaţi, Republica MOLDOVA, prin raioanele Cahul şi Cantemir şi UCRAINA, prin Consiliul Regional Odessa.

Euroregiunea „Dunărea de Jos” a luat fiinţă în august 1998 când a fost semnat acordul de constituire, la Galaţi. Ulterior, pentru coordonarea efiicientă a activităţilor şi proiectelor demarate , în 2009 a fost creeată, tot la Galaţi, Asociaţia de Cooperare Transfrontalieră „Dunărea de Jos”.

Asociaţia de Cooperare Transfrontalieră Euroregiunea Dunărea de Jos (ACT) are ca membri fondatori: Consiliul Judeţului Galaţi, Consiliul Judeţului Tulcea şi Consiliul Judeţului Brăila din România, Consiliul raional Cahul şi Consiliul raional Cantemir din Republica Moldova, Consiliul Regional Odesa, Administraţia Regională de Stat Odesa şi Consiliul raional Reni din Ucraina.