2015. Serie anuală de evenimente lansată şi în România

R. MOLDOVA

MOLDPRES

AGENTIA NATIONALA DE PRESA 

Agentia de stiri nationala este o organizatie non-bugetara, cu auto-finantare, fondata de Guvernul Republicii Moldova în anul 1994. De atunci, ea se numeste MOLDPRES. În prezent, Agentia este o institutie mass-media modernă, cu trei directii principale de activitate: reportaje, stiri de diseminare, fotocronica. MOLDPRES realizeaza schimburi de informatii pe bază de contract cu mai multe agentii de stiri.

Centrul Regional de Mediu Chişinău

REC - Moldova este o organizaţie independentă, necomercială, apolitică şi cu un caracter international. REC Moldova a fost creat prin Hotărarea Guvernului Republicii Moldova nr.1071 de la 22 octombrie 1998 pe baza acordului semnat la 15 iulie 1998 la Bruxelles de către Guvernul Republicii Moldova şi Comisia Uniunii Europene.

REC Moldova a fost instituit cu scopul de a acorda asistenţă O.N.G., în efortul lor de a oluţiona problemele de mediu din Republica Moldova şi din statele îînvecinate cu ea. Această asistenţă se acordă prin promovarea cooperării atât la nivel naţional, cît şi regional, între O.N.G., instituţii guvernamentale, comunităi locale, din sectorul privat şi dintre alte organizaţii preocupate de protecţia şi conservarea mediului înconjurător, precum şi prin promovarea participării publicului la luarea de decizii privind problemele mediului.

* * * * *
"Curierul de Cantemir"... Interviu cu Andrei Malaşevschi, noul preşedinte al raionului Cantemir (feb.2013
  • "Spre sfîrşitul anului 2012, am reuşit să restabilim relaţii reciproc avantajoase cu partenerii din Euroregiunea „Dunărea de Jos", cu autorităţile judeţelor Vaslui, Galaţi, Tulcea şi Brăila, România, administraţia regiunii Odesa, cu prietenii noştri din Consulatul General al României la Cahul, cu colegii din Agenţia de Dezvoltare Sud, să punem la baza unei colaborări durabile cu vecinii, să semnăm acorduri de atragere a investiţiilor din afara ţării..." 
Astfel, pe baza acestei colaborări, activităţile considerate a fi prioritare pentru raionul Cantemir în anul curent (2013-n.a.) se referă la:

"Este vorba de continuarea gazificării localităţilor ... construcţia staţiei de epurare a apelor rezidiuale în oraşul Cantemir, aprovizionarea satelor  cu apă potabilă de calitate, apeduct şi canalizare..., construcţia centralelor termice pe bază de biomasă..."

"Un alt obiectiv strategic pe care ni l-am schiţat  pentru 2013 este  reconstrucţia drumului de calea ferată  Cantemir-Fălciu, care va deveni şi o arteră auto şi pietonală internaţională. În acest scop, avem tot sprijinul partenerilor din Euroregiunea „Dunărea de Jos" , a Consiliului Judeţean Vaslui, a ADR Sud, care ne vor oferi ajutor în realizarea studiului  de fezabilitate, iar apoi de reconstrucţie a drumului, crearea infrastructurii respective, ceea ce va deschide noi posibilităţi de colaborare transfrontalieră  pentru raion, de crearea a noi locuri de muncă pentru cetăţeni."

"...2013 este un an în care ne punem  şi de la  care aşteptăm mari speranţe. Avem o echipă bine organizată, avem o majoritate în Consiliul Raional Cantemir, care susţin intenţiile, eforturile conjugate ale conducerii raionului de a realiza cît mai multe lucruri bune şi frumoase. Totul depinde de noi înşine, de dorinţa, tenacitatea şi perseverenţa noastră, de faptul cît de uniţi vom fi pe parcurs."Andrei Malaşevschi.

Raionul Cantemir este parte componentă a construcţiei euroregionale "Dunărea de Jos", alături de Raionul Cahul, din Rep. Moldova. Consiliul raionului are în subordine 51 de localităţi arondate celor 27 de primării din teritoriu şi principalele direcţii socio-economice identificate pentru a beneficia de finanţări în cadrul cooperării transfrontaliere vizează: dezvoltarea sistemului educaţional, asistenţei medicale, protecţiei sociale a populaţiei, reparaţia drumurilor, a obiectivelor de menire social-culturală, înbunătăţirea infrastructurii din teritoriu, şi nu numai.

Niciun comentariu: