2015. Serie anuală de evenimente lansată şi în România

sâmbătă, 15 august 2015

Românii de pretutindeni s-au întâlnit în ţară să îşi afirme drepturile

"Românii de pretutindeni trebuie să se bucure de drepturile fundamentale ce vizează păstrarea identităţii lor" Este mesajul transmis  de către ministrul de externe Bogdan Aurescu, participanţilor la lucrările Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, în care arată preocuparea permanentă pe care statul român o are pentru conservarea, promovarea şi dezvoltarea identităţii românilor de pretutindeni.

În mesajul citit de preşedintele Fundaţiei pentru Românii de Pretutindeni, Eugen Popescu, Bogdan Aurescu a punctat faptul că toţi românii de pretutindeni, indiferent de denumirea folosită pentru identificarea lor, trebuie să se bucure de drepturile fundamentale ce vizează păstrarea identităţii naţionale - folosirea limbii materne, accesul la serviciul religios în limba română, accesul la informaţie, participarea la viaţa socială, economică, culturală şi la treburile publice - iar România insistă asupra respectării lor în dialogul bilateral cu statele de reşedinţă, respectiv la nivel multilateral.

Lucrările celei de-a XII-a ediţii a Universităţii de vară ”România şi românii de la frontiera Uniunii Europene şi NATO”de la Izvoru Mureşului au fost deschise de episcopul ortodox al Covasnei şi Harghitei, PS Andrei Moldovan, care a vorbit despre lipsa preocupării autorităţilor centrale şi a unei politici de apărare a intereselor românilor care trăiesc în minoritate în cele două judeţe.
El a subliniat că unul dintre cele mai importante aspecte este ”regresia demografică a românilor din zonă, care are un efect negativ de domino asupra bunăstării societăţii româneşti în general”.

La Universitatea de Vară, organizată la Izvoru Mureşului a participat un număr de 80 de reprezentanţi ai asociaţiilor româneşti, personalităţi marcante din comunităţile româneşti din vecinătatea României şi diaspora.

miercuri, 12 august 2015

Târg de proiecte de cooperare în zona Dunãrii de Jos

Centrul Europe Direct Galaţi organizeazã, joi, 13 august, Târgul de proiecte de cooperareDezvoltare globalã în zona Dunãrii de Jos”. în colaborare cu Asociaţia de Cooperare Transfrontalierã „Euroregiunea Dunãrea de Jos”. 

Evenimentul va avea loc, în intervalul 10:00 - 13:00, în holul Universitãţii „Dunãrea de Jos” Galaţi, unde vor fi amenajate standuri de prezentare a organizaţiilor partenere: ProRural Invest PRI Chişinãu, Centrul Regional de Mediu – REC, din Republica Moldova, Instituţia Prefectului Brãila, Agenţia de Dezvoltare Regionalã Sud-Est, Uniunea Porturilor Interioare Române, CERONAV – Subunitatea Galaţi, Centrul de Consultanţã Ecologicã Galaţi, Asociaţia SMART (TBC).

Potrivit iniţiatorilor, reuniunea şi-a propus sã evidenţieze rolul pe care zona Dunãrii de Jos şi proiectele de cooperare transfrontalierã, care se implementeazã în aceastã arie, îl au în dezvoltarea socio-economicã a regiunilor partenere.