2015. Serie anuală de evenimente lansată şi în România

sâmbătă, 31 august 2013

Implicarea cetăţenilor în viaţa comunităţii: atât prin metode tradiţionale dar şi online

Un tânăr antreprenor din Galaţi, Radu Oprea, şcolit în America dar şi cu experienţă practică în România, a găsit o cale inedită, extrem de valoroasă, pentru a da posibilitatea cetăţenilor să se implice în politicile publice, care îi privesc direct, plecând de la modul tradiţional, pentru a participa efectiv la proces prin intermediul mediului online - Metoda SMART de Politici Publice

"Ideea Metodei SMART de Politici Publice mi-a venit in anul 2007, pe cand studiam la Universitatea Pepperdine din Los Angeles, SUA si lucram la Cabinetul Primarului din Los Angeles ca practicant. Astfel, am pus mana pe o carte intitulata “Citizen Lobbyists. Local Efforts to Influence Public Policy” scrisa de Brian E. Adams. A fost primul meu contact cu domeniul democratiei participative si am invatat ca oamenii nu se implica suficient de mult in viata comunitatii in prinicipal din cauza lipsei de timp si bani. Ulterior am ales un curs de Democratie Participativa si am studiat diferite metode de participare"a  povestit Radu Oprea în interviul de la lansarea metodei SMART
Metoda SMART a fost concepută pentru a benficia de o platforma online de participare activă care combate cele doua probleme de timp si bani, dar care este, in acelasi timp, interactivă şi permite implicarea constructivă a cetăţenilor la orice nivel.

De fapt, aşa cum aminteşte şi pe site-ul propriu (raduoprea.eu), a pus la punct un proces care este simplu, uşor de reţinut şi logic, pentru a recomanda soluţii la problemele de interes public şi a genera problemele de interes public rezolvate. Metoda este deservită de o platformă de participare activă numită „Politici publice facute de cetateni” care este disponibila la adresa
Platforma de participare permite realizarea a doua activităţi importante:
-- se semnalează o problemă de interes public la care se doreşte găsirea unei soluţii fezabile, valoroase şi sustenabilă 
- se propune o soluţie la problemele deja postate pe site şi la care se caută soluţii.

În urmă cu 3-4 ani Radu Oprea şi-a extins metoda la nivel naţional dar şi în alte ţări europene. A obţinut o finanţare prin programul Tineret in Actiune prin intermediul căreia a pus la punct, împreună cu parteneri din România, Italia, Grecia şi Franţa, varianta finală a platformei online de participare activă care deserveşte metoda SMART.

marți, 27 august 2013

După deşeuri, prioritatea este apa - ONG-urile îşi dau mâna pentru protecţia mediului în Bazinul Mării Negre

Seria proiectelor internaţionale, cu finanţare europeană, realizată de echipa profesionistă a Centrului de Consultanţă Ecologică din Galaţi - CCEG, în colaborare cu parteneri din alte ţări, insistă, şi în acest an, pe furnizarea expertizei în domeniul protecţiei mediului din zona Bazinului Mării Negre (vezi aici comunicatul de presă)

Trebuie remarcat faptul că activitatea specialiştilor gălăţeni, care s-a făcut cunoscută pe plan local, regional şi, mai ales, internaţional, pe parcursul a celor aproape 20 de ani de implicare, denotă o trăsătură definitorie doar pentru profesioniştii de înaltă clasă: CONTINUITATEA.

Pe lângă CV-ul bazat pe şaptesprezece ani de existenţă neîntreruptă, cu siguranţă această trăsătură a dat un plus de valoare prezenţei membrilor CCEG în mai toate acţiunile, proiectele şi programele derulate în beneficiul mediului şi protecţiei ecosistemelor din regiunea de sud-est a Europei, cu precădere pentru cele care au vizat Dunărea şi Marea Neagră.

Astfel, după proiectul „Mai puţine deşeuri în zona de NV a Mării Negre”, care a vizat colectarea separată a deşeurilor solide şi s-a derulat pe parcursul unui an şi jumătate, CCE Galaţi păstrează tradiţia continuităţii şi s-a implicat în coordonarea unui amplu proiect de mediu (de 24 de luni ), tot pentru Bazinul Mării Negre dar, de această dată cu aplicabilitate pentru zona acvatică.

RÂURI CURATE – MARE CURATĂ”. Acţiune comună a ONG-urilor pentru protecţia mediului în Bazinul Mării Negre
Activităţile economice umane sunt marile surse de poluare şi acest proiect va contribui la creşterea conştientizării publice pe această temă. Pe de altă parte, trebuie subliniat faptul că problemele de poluare sunt legate de dezvoltarea durabilă dar şi de evoluţia stării de sănătate a oamenilor. Dar după cum bine ştim, poluarea este cauza / motivul pentru multe probleme, privind din perspective diferite, şi în consecinţă acestea necesită un răspuns complex.
Ţările din bazinul Mării Negre sunt caracterizate prin eterogenitate mare privind condiţiile de mediu, socio-economice şi cele politice. Capacitatea administrativă a autorităţilor locale şi regionale este scăzută iar complexitatea controlului poluării are nevoie de un înalt nivel tehnic pentru a fi abordat. ONG-urile pot fi parteneri activi pentru autorităţile locale şi regionale.Există o mulţime de părţi interesate cu diferite implicări în zona de domenii legate de controlul poluării şi acesta este motivul principal pentru a promova parteneriate de cooperare între ONG-uri. Consultarea publică este obligatorie în conformitate cu cerinţele internaţionale ale UE şi succesul intervenţiei publice ar fi mult mai eficient prin intermediul acestui proiect, am considerat noi
”, a declarat prof. Petruţa Moisi, coordonatorul CCEG.

 prof. Petruţa Moisi
De altfel, aşa cum reiese şi din fişa proiectului "Râuri Curate – Mare Curată", acesta va contribui atât la obiectivul global al programului - de a realiza parteneriate regionale mai puternice şi o cooperare susţinută între membrii implicaţi – dar şi la realizarea obiectivului său cheie mai larg: "o dezvoltare economică şi socială durabilă mai puternică, a regiunilor din bazinul Mării Negre".

Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Comun pentru „Bazinul Mării Negre 2007-2013”, Prioritatea 2 : folosirea în comun a resurselor şi competenţelor, pentru asigurarea protecţie mediului şi, în cadrul acesteia, întărirea bazei de cunoştinţe şi informaţii comune pentru a aborda provocările comune la adresa protecţiei mediului din sistemele fluviale şi maritime.