2015. Serie anuală de evenimente lansată şi în România

marți, 27 august 2013

După deşeuri, prioritatea este apa - ONG-urile îşi dau mâna pentru protecţia mediului în Bazinul Mării Negre

Seria proiectelor internaţionale, cu finanţare europeană, realizată de echipa profesionistă a Centrului de Consultanţă Ecologică din Galaţi - CCEG, în colaborare cu parteneri din alte ţări, insistă, şi în acest an, pe furnizarea expertizei în domeniul protecţiei mediului din zona Bazinului Mării Negre (vezi aici comunicatul de presă)

Trebuie remarcat faptul că activitatea specialiştilor gălăţeni, care s-a făcut cunoscută pe plan local, regional şi, mai ales, internaţional, pe parcursul a celor aproape 20 de ani de implicare, denotă o trăsătură definitorie doar pentru profesioniştii de înaltă clasă: CONTINUITATEA.

Pe lângă CV-ul bazat pe şaptesprezece ani de existenţă neîntreruptă, cu siguranţă această trăsătură a dat un plus de valoare prezenţei membrilor CCEG în mai toate acţiunile, proiectele şi programele derulate în beneficiul mediului şi protecţiei ecosistemelor din regiunea de sud-est a Europei, cu precădere pentru cele care au vizat Dunărea şi Marea Neagră.

Astfel, după proiectul „Mai puţine deşeuri în zona de NV a Mării Negre”, care a vizat colectarea separată a deşeurilor solide şi s-a derulat pe parcursul unui an şi jumătate, CCE Galaţi păstrează tradiţia continuităţii şi s-a implicat în coordonarea unui amplu proiect de mediu (de 24 de luni ), tot pentru Bazinul Mării Negre dar, de această dată cu aplicabilitate pentru zona acvatică.

RÂURI CURATE – MARE CURATĂ”. Acţiune comună a ONG-urilor pentru protecţia mediului în Bazinul Mării Negre
Activităţile economice umane sunt marile surse de poluare şi acest proiect va contribui la creşterea conştientizării publice pe această temă. Pe de altă parte, trebuie subliniat faptul că problemele de poluare sunt legate de dezvoltarea durabilă dar şi de evoluţia stării de sănătate a oamenilor. Dar după cum bine ştim, poluarea este cauza / motivul pentru multe probleme, privind din perspective diferite, şi în consecinţă acestea necesită un răspuns complex.
Ţările din bazinul Mării Negre sunt caracterizate prin eterogenitate mare privind condiţiile de mediu, socio-economice şi cele politice. Capacitatea administrativă a autorităţilor locale şi regionale este scăzută iar complexitatea controlului poluării are nevoie de un înalt nivel tehnic pentru a fi abordat. ONG-urile pot fi parteneri activi pentru autorităţile locale şi regionale.Există o mulţime de părţi interesate cu diferite implicări în zona de domenii legate de controlul poluării şi acesta este motivul principal pentru a promova parteneriate de cooperare între ONG-uri. Consultarea publică este obligatorie în conformitate cu cerinţele internaţionale ale UE şi succesul intervenţiei publice ar fi mult mai eficient prin intermediul acestui proiect, am considerat noi
”, a declarat prof. Petruţa Moisi, coordonatorul CCEG.

 prof. Petruţa Moisi
De altfel, aşa cum reiese şi din fişa proiectului "Râuri Curate – Mare Curată", acesta va contribui atât la obiectivul global al programului - de a realiza parteneriate regionale mai puternice şi o cooperare susţinută între membrii implicaţi – dar şi la realizarea obiectivului său cheie mai larg: "o dezvoltare economică şi socială durabilă mai puternică, a regiunilor din bazinul Mării Negre".

Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Comun pentru „Bazinul Mării Negre 2007-2013”, Prioritatea 2 : folosirea în comun a resurselor şi competenţelor, pentru asigurarea protecţie mediului şi, în cadrul acesteia, întărirea bazei de cunoştinţe şi informaţii comune pentru a aborda provocările comune la adresa protecţiei mediului din sistemele fluviale şi maritime.

Niciun comentariu: