2015. Serie anuală de evenimente lansată şi în România

luni, 19 decembrie 2011

Diversitatea și tradițiile, de Ziua Minorităților Naționale ( continuare la BR și TL)

Pe 17 decembrie, la ora 11.00, Prefectura Judeţului Brăila a organizat, în Sala Mare a Prefecturii, un eveniment dedicat ZILEI MINORITĂŢILOR NAŢIONALE DIN ROMÂNIA.
  • Din program nu a lipsit cuvântul de deschidere al prefectului Dumitru Popa si alocuţiunile reprezentantilor minorităţilor din judeţ.. După un scurt istoric al etniilor din Brăila, evenimentul s-a încheiat cu un recital de colinde susţinut de Corul Armonia al Casei de Cultură a municipiului Brăila.

Duminică, 18 decembrie, cu ocazia Zilei Minorităţilor Naţionale, pe scena teatrului Jean Bart din Tulcea, de la ora 11.00, a avut loc un spectacol multietnic, eveniment organizat cu sprijinul comunităţilor locale, după cum au titrat reporterii locali ai ziarului Adevărul.
foto Agerpres
Pe scenă a urcat Berty Neumann, reprezentant al Comunităţii Evreilor din județul Tulcea, care a prezentat un eseu intitulat „Ziua minorităţilor şi presa“ şi a recitat o poezie despre oraşul Tulcea.

Au urmat cei de la ansamblul „Zadunaiska Sici“ al Uniunii Ucrainenilor, ansamblul folcloric „Lotca“, ansamblul de copii „Salavei“, din cadrul Comunităţii Ruşilor-lipoveni din municipiul Tulcea, ansamblul de dansuri de tineret „Malaţî“.
  • Nu au lipsit ansamblul de dansuri „Elpis“ şi grupul vocal instrumental „Tris Elines“ al Comunităţii elene din Tulcea, formaţia de dansuri „Allegria“ a comunităţii italiene din comuna Greci, grupul vocal „Narenler“ al Uniunii Democrate Tătare din Tulcea, grupul vocal feminin „Kaynanalar“ şi formaţia de dansuri „Tuna“ ale Uniunii Democrate Turce din Tulcea, formaţia „Ramonbend“ şi Taraful Comunităţii Romilor din Tulcea, dar şi ansamblul folcloric „Daima“ al Comunităţii Aromâne din Tulcea.

Diversitatea și tradițiile, de Ziua Minorităților Naționale (continuare - Galați)

Joi 16 decembrie, de la ora 12, în sala Mihai Eminescu din cadrul Bibliotecii V.A.Urechia (vezi galeria foto), 
  • reprezentanții a șapte etnii - Uniunea Armenilor din România - Filiala Galaţi, Comunitatea Elena Galati, Comunitatea Evreilor Galati, Comunitatea Italiană "Casa Italia" Galati, Forumul Democrat German din România - filiala Galaţi, Uniunea Democrată Turcă din România - filiala Galati şi Uniunea Ucrainienilor din România - filiala Galati, 
s-au întâlnit cu cei ai Consiliului Județului Galați și ai instituției gazdă într-o amplă acțiune culturală intitulată 
După prezentarea filialelor și expunerile individuale ale participanților, cele mai așteptate momente au fost cele de interacțiune culinară, când "minoritarii" dar și invitații lor au degustat din produsele culinare cu specific etnic pregătite de reprezentantele fiecărei etnii în parte.

Vineri 17 decembrie, tot în județul Galați, la Tecuci, sala “Ion Petrovici” a fost arhiplină.
  • "Alături de etnicii romi au luat parte la acest moment de sărbătoare şi un număr impresionant de politicieni şi oficialităţi locale/judeţene. Unele alocuţiuni ale invitaţilor au avut un evident caracter politic, vădind dorinţa de câştigare a adeziunii electoratului", potrivit site-ului http://www.tecuci.eu 
Dincolo de caracterul politizat al întâlnirii administrație - (doar) reprezentanții rromilor, momentul dansurilor țiigănești a descrețit frunțile celor prezenți și a încălzit la propriu atmosfera.

duminică, 18 decembrie 2011

Ziua Minorităților Naționale sărbătorită în Euroregiune în mod...divers și în avans

Stabilită prin hotărâre de Guvern pentru data de 18 decembrie, în 1998, Ziua Minorităților Naționale în România a fost sărbătorită anul acesta în avans, în mai toate zonele unde populația este multietnică.
Potrivit site-ului Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României, la fel ca și anul trecut, Ziua minorităţilor naţionale s-a desfășurat sub auspiciile programului mondial „Alianţa civilizaţiilor”, iniţiat de ONU. 
La București, sărbătoarea etniilor a debutat încă de pe 12 și 13 decembrie. În cele trei județe din Euroregiunea Dunărea de jos manifestările s-au derulat de pe 16 și 17 decembrie la Galați și Tecuci, pe 17 decembrie la Brăila și până pe 18 decembrie la Tulcea.

Scurt istoric: Pe data de 18 Decembrie 1992, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, lingvistice şi religioase – ca document internaţional ce oferă o garanţie a drepturilor minorităţilor în general, astfel încât mai multe state i-au recunoscut importanţa prin promovarea zilei de 18 Decembrie ca zi a minorităţilor naţionale. România s-a raliat acestui context internaţional prin oficializarea Zilei Minorităţilor Naţionale din ţară.

     O trăsătură definitorie: Multiculturalitatea este o realitate trăită în România - care presupune recunoaşterea pluralismului şi a varietăţii culturale, a identităţii culturale a oricăror minorităţi. 
  • În România se pune un accent deosebit pe recunoaşterea reciprocă de valori, pe cultivarea unui spirit de dialog, pe comunicare şi colaborare între diverse culturi existente – ceea ce înseamnă deplasarea de la multiculturalitate la interculturalitate / o societate interculturală fiind cea în care etniile interacţionează. 
De-a lungul timpului, o serie de manifestări organizate cu ocazia acestei zile au reflectat diversitatea socio-culturală cu care etniile minoritare însufleţesc şi completează tradiţiile şi cultura Românească, oferind - în acelaşi timp – o privire de ansamblu asupra răspîndirii diferitelor minorităţi pe teritoriul României şi asupra modului în care tradiţiile minorităţilor şi ale majorităţii s-au influenţat şi s-au potenţat reciproc, în decursul anilor de co-existenţă.