2015. Serie anuală de evenimente lansată şi în România

sâmbătă, 8 iunie 2013

„Priorități în aplicarea Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare”- prima parte

 În cursul lunii iunie, Departamentul pentru Relaţii Interetnice(DRI) organizează împreună cu Ministerul Afacerilor Externe(MAE), două reuniuni cu tema
Priorităţi în aplicarea Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare”.
Prima reuniune, care a avut loc în Bucureşti în ziua de 5 iunie 2013, s-a adresat reprezentanţilor ministerelor şi instituţiilor publice în atribuţiile cărora intră şi aplicarea prevederilor Cartei europene a limbilor regionale si minoritare

Obiectivul principal al întâlnirii a fost acela de a relua dialogul instituţional pe tema aplicării convenţiei europene şi de a stabili împreună cu Ministerul Afacerilor Externe modul de lucru pentru pregătirea viitorului exerciţiu de monitorizare pe această temă.

România a ratificat Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare prin Legea nr. 282 din 2007,iar după intrarea acesteia în vigoare – la 1 mai 2008 – a avut loc prima monitorizare, realizată de Comitetul de Experţi din cadrul Consiliului Europei. În iunie 2012 acest for a emis primul raport privind România,iar Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a emis un set de recomandări adresate autorităţilor române.


În cadrul sesiunii finale, DRI şi MAE au convenit cu cei prezenţi modul de cooperare între instituţii şi un calendar al activităţilor.