2015. Serie anuală de evenimente lansată şi în România

miercuri, 10 august 2011

Ziua Euroregiunii "Dunărea de Jos" sărbătorită la Festivalul Interetnic

La 12 ani de la lansarea lui la Galaţi, Festivalul interetnic din cadrul Euroregiunii Dunărea de Jos EDJ) a „revenit” în luna august cu mare fast pe „superscena”, ridicată (tot) prin finanaţare europeană, pe esplanada de la Casa de Cultură a Sindicatelor.
preşedinte Euroregiune Dunărea de Jos, Eugen Chebac - preşedinte al Consiliului judeţului Galaţi
 Anul acesta, deschiderea festivalului are o semnificaţie multiplă: în calitate de organizator, Consiliul judeţului Galaţi, prin preşedintele său, Eugen Chebac (vezi foto), este la conducerea Euroregiunii iar închiderea publică a manifestării coincide cu Ziua Euroregiunii Dunărea de Jos. Prilej cu care gălăţenii şi invitaţii lor din regiunile componente (şi partenere în proiect) din Ucraina şi Republica Moldova, au putut participa la o serie inedită de spectacole folcorice de calitate, începând cu data de 11 august. Când s-au demarat şi întâlnirile de lucru între reprezentanţii regiunilor componente EDJ dar şi caravana de promovare culturală prin judeţul Galaţi (Tg.Bujor, Tecuci) a trupelor folcorice participante, din cele trei ţări.

După cum a declarat şi Eugen Chebac în cadrul conferinţei de presă susţinută la deschiderea festivalului, organizarea dar şi amploarea suitei de evenimente deosebite din viaţa culturală gălăţeană, de la mjlocul lunii august, nu ar fi fost posibile decât în cadrul proiectului „Promovare culturală comună - mijloc de dezvoltare a cooperării euroregionale la Dunărea de Jos”, finanţat prin Programul Operaţional Comun România – Ucraina - R. Moldova 2007-2013 şi care are ca aplicant principal Consiliul Judeţului Galaţi, partener fiind Consiliul Raional Cahul - R. Moldova. Obiectivele specifice ale proiectului, aşa cum au fost ele expuse şi în cadrul lucrărilor prezentate cu ocazia Zilei EDJ sunt:
  • Promovarea imaginii Euroregiunii “Dunărea de Jos” şi a regiunilor sale membre cu accentuarea valorilor culturale comune şi specifice deosebit de bogate ale zonei;
  • Realizarea unui schimb de experienţă la nivelul autorităţilor publice, din regiunile membre ale Euroregiunii, prin organizarea, în comun, a unei manifestări culturale de mare amploare;
  • Întărirea relaţiilor de colaborare transfrontalieră la nivelul societăţii civile şi valorificarea diversităţii culturale şi etnice de la graniţa de est a Uniunii Europene.
Bugetul total al proiectului este de 167.492 de euro, din care 149.955,59 euro reprezintă grantul, iar 17.536,41 euro cofinanţarea.
Proiectul „Promovare culturală comună - mijloc de dezvoltare a cooperării euroregionale la Dunărea de Jos” se derulează pe o perioadă de 12 luni, obiectivul general al acestuia fiind susţinerea cooperării euroregionale, prin creşterea capacităţii autorităţilor publice din regiunile membre ale Euroregiunii „Dunărea de Jos”, de a gestiona în comun proiecte cu impact transfrontalier şi intensificarea relaţiilor de colaborare la nivel cultural.

Niciun comentariu: