2015. Serie anuală de evenimente lansată şi în România

duminică, 26 mai 2013

CRPM a revenit "în forţă" la Tulcea după opt ani

Evenimentul de la Tulcea a continuat vineri cu seminarul internaţional 'Regiunile române între Sinergia Mării Negre şi Strategia Dunării', iar sesiunea finală a seminarului a fost moderată de vicepremierul Liviu Dragnea.

Acesta este cel de-al doilea eveniment CRPM găzduit de Tulcea în ultimii 8 ani, după ce pe data de 25 iunie 2005, reprezentanţi ai 12 state europene membre ale Biroului Politic al Conferinţei au participat la Tulcea la seminarul internaţional 'Turism durabil în zone naturale protejate'.

Natalia Florentina Budescu
director executiv
ACT EDJ
Una dintre intervenţiile notabile, în continuarea evaluării Strategiei Dunării, de vineri dimineaţa, a fost prezentarea directorului, Asociaţiei de Cooperare Transfrontalieră a Euroregiunii Dunărea de Jos,  Florentina Natalia Budescu, cunoscut fiind că, de la sfârşitul anului trecut, iniţiatorul reuniunii internaţionale de la Tulcea, Horia Teodorescu, preşedintele CJ Tulcea este şi preşedintele ales al celei mai dinamice regiuni periferice a UE, Euroregiunea Dunărea de Jos.

Ayhan Ozkan
Cea de-a II-a sesiune, “Consolidarea Sinergiei Mării Negre”, a fost moderată de preşedintele Comisiei Balcanice şi a Mării Negre din cadrul CRPM, Ayhan Ozkan (foto), şi a cuprins prezentări susţinute de reprezentanţi ai Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, dar şi de reprezentanţi ai Ministerului Economiei şi ai Ministerului Transporturilor.

Această sesiune a cuprins prezentări pe teme de mediu, transport şi politică maritimă integrată în Marea Neagră susţinute de reprezentanţi ai Comisiei Europene.

Obiectivul Balcani şi al Comisiei Regionale la Marea Neagră este de a încuraja dialogul şi cooperarea între sferele sub-stat ale guvernului. Scopul este de a constitui un cadru instituţional durabil pentru a sprijini integrarea acestor zone şi de a îmbunătăţi relaţiile cu UE în contextul extinderii. Cconsolidarea cooperării interregionale şi dezvoltarea de proiecte comune în domenii precum transportul, mediul şi dezvoltarea economică sunt modalităţi de ajuta la stabilirea păcii şi stabilităţii în această parte a lumii. Obiectivul de cooperare, care face parte din politica de coeziune pentru perioada 2007-2013, ar trebui să se dovedească a fi un instrument adecvat pentru a ajuta aceste proiecte să ia formă, dacă acesta este susţinut de resurse financiare suficiente.

Acţiunile organizate la Tulcea, de Comisia Balcanică şi a Mării Negre a CRPM, care au început joi cu “Ziua Românească”, s-au încheiat sâmbătă cu o excursie în Delta Dunării.

CRPM este una dintre primele organizaţii interregionale europene, creată în anul 1973, care cuprinde 161 de regiuni din 28 de state membre ale UE. Conferinţa a deschis cadrul colaborării la nivel interregional, promovând ideea creării unei reţele de cooperare transnaţională, ca modalitate de întărire a competitivităţii regiunilor europene, în contextul unei dezvoltări durabile şi echilibrate în plan european. Organizaţia îşi desfăşoară activitatea în cadrul a şase comisii geografice. România este reprezentată în cadrul acestei organizaţii de cinci judeţe, respectiv Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Galaţi şi Tulcea.

Niciun comentariu: