2015. Serie anuală de evenimente lansată şi în România

sâmbătă, 20 iunie 2015

Un nou rector, o nouă viziune, proeuropeană, la Universitatea Umanistã din Izmail - Ucraina

Jurnalişti şi publicişti din Galaţi au fost prezenţi în prima zi de muncã a noului rector al Universitãţii Umaniste din Izmail, Ucraina. Iaroslav Kiciuk este doctor în ştiinţe pedagogice şi este numit rector, începând din iunie 2015 şi pânã în 2020. Împreunã cu reprezentanţi ai unor asociaţii de români din regiunea Odesa-Ucraina, jurnaliştii gãlãţeni s-au întâlnit şi au discutat cu reprezentanţii universitãţii ucrainene pentru a gãsi posibilitãţi şi a identifica soluţii pentru afirmarea culturalã a românilor-ucraineni. Tânãra conducere a universitãţii a anunţat o schimbare de atitudine a guvernãrii, în perioada urmãtoare, faţã de etniile reprezentate în regiunea Odesa-Ucraina. 
Un prim semn al dezgheţului politic pro-european anunţat este înfiinţarea unui centru cultural dedicat minoritãţilor din zonã. 

  • "În regiunea Odesa din Ucraina sunt mai mult de 100 de minoritãţi care conlocuiesc împreunã cu populaţia majoritarã. Începând din acest an vom deschide în cadrul Universitãţii din Izmail un Centru Cultural care sã înglobeze tradiţiile minoritãţilor naţionale şi, împreunã sã studiem elemente de limbã, culturã şi istorie care le defineşte tradiţiile", a declarat rectorul universitãţii de la Izmail-Ucraina. 

Universitatea din sudul Basarabiei are, deja, legãturi solide cu cele douã universitãţi din judeţul Galaţi şi desfãşoarã de mai bine de cinci ani programe de colaborare universitarã şi studiu ştiinţific pe probleme şi dezvoltarea relaţiilor în cadrul Euroregiunii Dunãrea de Jos. În cadrul Universitãţii Umaniste din Izmail funcţioneazã şi o secţie de studiu a limbii române care, în momentul de faţã are 15 studenţi şi este deservitã de doi conferenţiari din cadrul Catedrei de Limbi romanice şi traduceri, a universitãţii ucrainene. 

Niciun comentariu: