2015. Serie anuală de evenimente lansată şi în România

sâmbătă, 20 iunie 2015

- Educaţie modernă, în sistem european şi în Ucraina

Odată cu apropierea Ucrainei de Uniunea Europeană şi de valorile democratice îmbrăţişate de statele componente, o serie de transformări au loc în statul vecin. Una dintre acestea se referă la educaţie şi un  prim pas este cel privind adoptarea şi implementarea  sistemului Bologna şi de ucrainieni, care vor să se rupă de modul sovietic în care era educaţia în ţara lor. În acest sens, un număr de instituţii educaţionale din România, ţară vecină Ucrainei şi cu puternică experienţă în acest sens, au demarat activităţi de apropiere şi sprijin faţă de omologii lor ucraineni. 

Din Galaţi - punct nodal important în parteneriatul Est-Vest - ambele universităţi locale (dar cu anvergură europeană şi internaţională), sunt deja pe malul celălalt al Prutului, în sudul Basarabiei, derulând proiecte ştiinţifice şi educaţionale. 

Unul dintre acestea este parteneriatul încheiat de Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" cu o organizaţie din sudul Basarabiei - Asociaţia „Valul lui Traian”, din localitatea ucraineană Tatarbunar. Astfel, 26 de studenţi din Ucraina învaţã la Universitatea din Galaţi sprijiniţi financiar printr-un program guvernamental. 
Decanul Facultãţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi, profesorul Ivan Ivlampie - foto şi Arthur Tuluş, coordonatorul programului de Relaţii Internaţionale derulat de facultatea gălăţeană au iniţiat un proiect, plecând de la acest parteneriat, prin care profesorii gãlãţeni să încerce sã-i ajute pe colegii lor de la câteva universitãţi din Ucraina sã implementeze sistemul european de învãţãmânt Bologna.
Gălăţenii spun că paşi importanţi au fost făcuţi până acum, prin schimburile de experienţã derulate în cadrul unor conferinţe internaţionale şi bilaterale, organizate în domeniul cercetãrii. De asemenea, mulţi studenţi ucraineni, din domenii diverse, au participat la aceste conferinţe, inclusiv profesorii gălăţeni vizitând în acest fel 10 oraşe din Ucraina, printre care şi Odesa.
  • Privind adoptarea sistemului Bologna, "apropierea dintre cele douã ţãri se va materializa şi prin semnarea unui acord Erasmus+, în baza cãruia studenţi din Galaţi vor merge în Ucraina sa îşi definitiveze studiile, iar studenţii ucrainieni sã studieze într-un stat european", după cum a susţinut recent Ivan Ivlampie, decanul Facultãţii de Istorie, Filosofie şi Teologie, din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos".

Niciun comentariu: